Klagen in de zomer

We hebben tot nu toe echt een prachtige zomer in ons landje. Dat is geweldig, want er is niets zo deprimerend als een zomervakantie in een trui doorbrengen terwijl de regen tegen de ramen tikt. Ook daar kan ik blij van worden, maar dat bewaar ik liever voor een ander seizoen. Een zomer zoals deze, warm en droog, betekent hele dagen buiten spenderen. Onder een strakblauwe lucht met de zon op je bol. Vlees van de barbecue en een ijsje of twee toe. We genieten volop van deze mooie dagen. Niks te klagen dus. Of wel?

Hittegolf, hitteplan, hittepaniek
Nou ben je een echte Nederlander of je bent het niet. We praten over niets meer dan over het weer. We willen een goede zomer maar het liefst niet te heet. Het mag niet regenen, maar ook niet te lang droog zijn voor de tuin. We puffen, steunen en kreunen als het kwik boven de 25 graden stijgt. En dat is deze week behoorlijk gelukt. Nederland is going tropical. We hebben een hittegolf te pakken en dat is voorpaginanieuws.
Je zou er bijna van in paniek raken.

Je moet ervan genieten 
Volop zomer dus! Wat wil je nog meer? Genieten! Dat is wat je graag zou willen, maar dat lukt niet altijd even goed. Genieten is een werkwoord. Het is niet vanzelfsprekend. Het kan je zelfs moeite kosten om ‘gewoon maar te genieten’. Gewoon stilzitten of liggen en niks doen. Ogen dicht en nergens aan denken. Misschien probeer je een boek te lezen maar merk je dat je gedachten continu afdwalen.

Ik heb een paar heerlijke beach reads gekocht voor deze vakantie, maar na 2 of 3 pagina’s leg ik het boek alweer op zij. Telefoon checken, berichtje beantwoorden en kijken hoe laat het is. Pas 5 minuten voorbij? Shit, zo gaat de dag wel érg lang duren! Ik hoor je denken.. Wat een luxeprobleem! Wat een klaagzang! Heel irritant voor de mensen die keihard aan het werk zijn in deze hitte en niets liever zouden willen dan ruilen met mijn luie kont in de tuin. Waarom geniet ik er nou niet wat meer van?
Ik MOET genieten!

Lichamelijke sensaties als trigger 
Voor mij is onrust de boosdoener. Teveel afleidende gedachten passeren en elke prikkel komt binnen. Zoveel triggers. Ik word onrustig van de warmte en het effect ervan op mijn lichaam. Neem een kijkje in mijn internetgeschiedenis en het spreekt voor zich. Ik zoek mijn kwaaltjes op in de hoop geruststelling te vinden. Kan het zijn dat ik in de zomer gevoeliger ben voor paniek? Het is in ieder geval niet vreemd en eigenlijk ook wel logisch, want de lichamelijke sensaties die je ervaart bij deze temperaturen lijken op die van paniek.

Je gaat zweten om af te koelen en dat is een teken dat je lichaam doet wat het moet doen. Maar misschien ervaar je zweten als een signaal van paniek. Ik ben gewend dat het zweet over mijn rug loopt als ik in een benauwde situatie beland. Angstzweet en gewoon zweten ruiken tenslotte gewoon hetzelfde en zijn dus lastig van elkaar te onderscheiden. Door de warmte daalt je bloeddruk en zetten je bloedvaten uit om meer bloed naar je huid te laten stromen. Side effect: het stroomt minder naar je hersenen en daardoor kun je je dus wat slapjes voelen. Ook verlies je veel vocht waardoor je wat minder steady kunt zijn. Niet prettig maar wel normaal. Het valt allemaal te verklaren. Geen paniek. 

Voelsprieten op scherp
Als je, zoals ik, gevoelig bent voor lichamelijke sensaties, kan de zomer best wat extra uitdagingen met zich meebrengen. Je voelt iets, je maakt je hier zorgen om, voelt nog meer en maakt je vervolgens nog meer zorgen. Het is een welbekend angst- en paniek cirkeltje. Wanneer ik weet dat er warme dagen aan komen probeer ik mij hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. Ik sla veel drinken in, zorg voor schaduw en blijf uit de zon als deze op z’n sterkst is. Alles wat ik doe gebeurt op standje rustig aan.

Als je je lichaam goed kent, of hier in ieder geval realistische gedachten over hebt, is  ‘luisteren naar je lichaam’ een goed advies. Bij een angst/paniekstoornis is dit niet perse het allerbeste. Ik voel veel meer dan er ook daadwerkelijk aan de hand is. Ik sla veel sneller alarm dan nodig is. In de zomer is het dus vooral belangrijk dat mijn lichaam naar míj luistert. En daarmee bedoel ik mijn gezonde verstand.

Doen waar je je goed bij voelt
Accepteren dat je sommige dingen gewoon niet zo prettig vind kan al een heleboel zorgen schelen. Iedereen deelt alleen de leuke zomerkiekjes waardoor het misschien lijkt alsof iedereen alleen maar plezier heeft van de zon. Maar als je het te lastig vind om naar het strand te gaan, dan doe je dat toch gewoon niet? Als je je prettiger voelt in je eigen tuin doe je dat. Grote kans dat je dan veel meer van je dag kunt genieten. Voel geen druk om mee te doen met de rest. Het is jouw zomer. Probeer rustig te blijven, want als er iets niet verfrissend werkt is het je opwinden over de warmte. Laat je niet gek maken. Verzet je gedachten. Merk op hoe je je voelt maar geef het niet al je aandacht.

En als laatste een reminder voor mezelf.
Volg je eigen advies en geniet van deze heerlijke zomer. Voor je het weet valt de regen weer met bakken uit de lucht (zoals nu, het regent pijpenstelen) of zit je weer in de collegezaal. Blijf in het hier en nu zolang je kan. Hoe het morgen is zie je dan wel weer.

Genieten is niet iets wat moet.
Het mag.

Fotografie: 
unsplash-logoSocial Cut

Geef een reactie