De kleine dingen – focussen op het positieve II

Er is weer een week van de zomervakantie voorbij gevlogen. Het was er weer eentje die snikheet was en we hadden officieel te maken met een tweede hittegolf. Vorige week maandag schreef ik een blog over de kleine, fijne dingen en hoe belangrijk het is om daar bij stil te staan. Het leek mij een goed idee om hier een gewoonte van te maken en terug te kijken op de genietmomentjes. Neem een kijkje met mij in de kleine dingen van afgelopen week.

Verrassen
Het was maandag een hele warme dag en ik zweette zowat het huis uit. Ik had heel veel zin in een lekkere ijskoffie, maar ik twijfelde of ik dat wel wilde/durfde te halen. Het is best een eindje met de scooter en tijdens de rit kom je niet veel meer tegen dan een stel koeien of paarden in het weiland. Is het wel verstandig om met deze hitte alleen weg te gaan? Kan je niet beter thuis blijven? Wat als je.. Wat als..? Een heleboel vragen waar ik nooit antwoord op krijg als ik het niet uitprobeer. Zo gezegd maar niet zo makkelijk gedaan! Ben uiteindelijk toch maar op de scooter gestapt en het verkoelende windje was heerlijk. Ik probeerde niet teveel te (over)denken en als mijn gedachten afdwaalde probeerde ik me te focussen op de mooie natuur waar ik doorheen reed. Af en toe kreeg ik de ‘dwang’ om mijn hartslag in mijn hals te checken maar gelukkig is het verstandig beiden handen aan het stuur te houden! Eenmaal aangekomen bij de Starbucks kreeg ik het idee om er ook eentje bij mijn vriend te bezorgen die op een snikheet kantoor aan het werk was. Ik schreef een lief berichtje op de beker en met de koude koffies geklemd tussen mijn voeten sjeeste ik door naar zijn werk wat daar in de buurt zit.

Ik hou er zelf niet zo van om verrast te worden maar iemand verrassen vind ik wél heel leuk om te doen. Het geeft me een goed gevoel om iets kleins en attents te doen en hij was aangenaam verrast. Daarbij had ik mijn ritje weer gehad en is niets van dat alles waar ik vooraf voor vreesde gebeurd. Nadat ik mijn vriend zijn drankje had bezorgd ben ik weer richting huis gereden. Op de weg terug ben ik gestopt bij een fijn plekje aan het water en heb ik op een bankje mijn eigen drankje opgedronken. Al met al een fijne middag.

Weer alleen op pad
Dinsdag was, laten we maar zeggen, weer een hele zomerse dag! Het was weer een beetje hetzelfde verhaal als maandag: Ik wilde de deur wel uit, maar… En daarbij had ik ook niet echt een idee waar ik dan naartoe wilde. Ik ben uiteindelijk op de scooter gestapt zonder bestemming en ben gewoon gaan rijden. Dat is iets wat ik lang niet meer gedaan heb dus een goed-bezig-momentje. Ik kwam terecht in IJsselstein en heb daar even rondgelopen en gekeken. Ik heb nog twee leuke spelletjes gekocht om mee te nemen op vakantie en daarna ben ik bij een schattig koffietentje beland. Ik bestelde een lekkere latte macchiato en dat smaakte goed. Ik ben geneigd van alles op mijn telefoon te gaan doen en ben vervolgens niet echt in het hier-en-nu. Die heb ik dus gauw weer in mijn tas gestopt. Ik merk dat ik op zo’n moment echt moeite heb met ‘gewoon’ zitten, genieten en niets doen. Dat maakt me dan toch onrustig terwijl ik juist de rust wil opzoeken. Geeft niets, blijven oefenen.

Binnen blijven
Hoewel ik het lekker vind om met deze temperaturen buiten te leven ben ik eigenlijk een enorme huismus. Wat dat betreft zijn de herfst en de winter meer mijn seizoenen. Lekker films en series kijken onder een dekentje met sloffen en kaarsjes aan. Nou moet ik daar nu even niet aan denken, maar ik had woensdag wel echt even zin om gewoon lekker op de bank te hangen en een serie te bing watchen. Niet met kaarsjes maar met de ventilator aan en niet met een warme bak thee maar met een lekker fris waterijsje. Hoe grappig is het trouwens dat we een grote tv hebben staan maar dat ik toch gewoon op mijn laptop zit te kijken? Dat ben ik nog gewend van toen ik op kamers woonde en soms doe ik dat nog steeds. Hoewel ik het heerlijk vind om lekker te luieren, moet ik er soms wel voor waken dat ik niet de hele dag op de bank blijf liggen. Over het algemeen voel ik me dan aan het eind van de dag heel lamlendig. Na een poosje heb ik mezelf dus weer van de bank gesleept en ben ik wat dingetjes in huis gaan doen.

De keuken in
Ik vind het erg leuk om te koken en nieuwe dingetjes uit te proberen. Ik moet zeggen dat ik de afgelopen weken met maar weinig plezier een maaltijd in elkaar flanste, omdat het gewoon te warm was boven de pannen. Deze week had ik weer meer eet- en kooklust en heb ik elke avond een simpel maar lekker maaltijdje op tafel gezet. Ik wil in de zomer het liefst buiten eten maar ben zo hysterisch als het op wespen aan komt. Ik kan niet rustig blijven zitten en word er zo nerveus van. Nou heb ik een schaaltje met citroen en kruidnagel neergezet en daardoor bleven ze op afstand. Super handig! Kan ik in ieder geval relaxter mijn maaltje oppeuzelen.

Alleen winkelen
Op vrijdagochtend was ik weer heel vroeg wakker en kon ik niet blijven liggen. Ik twijfelde er al een tijdje over om naar Nieuwegein te rijden. Daar zitten wat meer winkels en ik moest nog wat dingetjes hebben. Toch kon ik steeds genoeg redenen vinden om het niet te doen en hield de drukte van het winkelcentrum me tegen. Op vrijdag ben ik ‘gewoon gegaan’. Voor mij is het soms het beste om uit bed te springen en te gaan met die banaan, want als ik erover na ga denken ga ik niet meer. Ik heb de spulletjes kunnen inslaan die ik nodig had en ben ook de grotere, drukke winkels in geweest die ik normaal gesproken vermijd. Ik heb ook een ontbijtje voor mezelf meegepikt en ben vervolgens weer op mijn gemakje naar huis gereden. Het was echt een hele tijd geleden dat ik voor het laatst alleen naar een winkelcentrum geweest ben dus schouderklopje voor mezelf!

Al met al heb ik een goede week gehad.
Ik ben meerdere keren alleen op pad geweest en dat had ik deze vakantie nog nauwelijks gedaan. Ik heb dingen kunnen doen die ik al een tijdje wilde doen maar niet zo goed durfde. Dat lijkt me toch een behoorlijke win? Ik ben geneigd om de dingen af te zwakken waar ik trots op zou mogen zijn. Dan denk ik bij mezelf: Wat is er nou zo bijzonder aan om alleen naar de winkels te gaan? Dat doet en durft toch iedereen? Dan moet ik mezelf er weer even aan herinneren dat het voor mij wel een big deal is en dat het geen zin heeft om je met jan en alleman te vergelijken. En daarbij heeft iedereen wel wat en heb je eigenlijk geen idee hoe andere mensen er die dag bij lopen. Misschien hebben ze wel net zo’n moeite met die lange rij als ik of zitten ze met iets anders in hun maag. We hebben allemaal wel wat en doen allemaal wat we kunnen.

Ik moet kleine stappen blijven zetten om in beweging te blijven!
Welke stappen heb jij gezet deze week?

 

Foto’s: angstmetanne

1 Reactie

 1. Erna van den Tweel
  augustus 12, 2018 / 12:22 pm

  Wat goed zeg Anne dat je zelf op pad bent geweest. Je vriend is vast wel blij met je dat je een lekkere koude koffie hebt gebracht. Superlief van je. Weer een stapje verder…..
  En dat winkelen in een drukke stad doe ik altijd liever ’s morgens vroeg. Als er nog weinig mensen in de stad zijn. Al die druktes om je heen in de winkel, pfff….

  Deze week heb ik veel gewerkt ivm vakanties en ziektes collega’s. Aankomende week ook nog veel werken en dan een weekje vrij. Heerlijk !!
  Groetjes, Erna

Geef een reactie