Wat je wél wil horen – de 5 beste adviezen die ik gekregen heb

Een advies. Het is iets wat je soms geeft en soms krijgt. Iets waar je wel of niet om gevraagd hebt. Een aanbeveling om een bepaalde keuze wel of niet te maken, een raad of aanrader. Maar vaak ook een oordeel of mening.  Als ik jou was, dan zou ik.. Maar jij bent mij niet en ik ben jou niet. We proberen het beste te weten, omdat we niet beter weten. Ongezout of weloverwogen. Een tijdje geleden noemde ik in deze blog 6 dingen die iemand met angst, of eigenlijk ik, vaak hoor. Opmerkingen die voor de hand liggen om te maken maar niet altijd fijn zijn om te horen of te moeten beantwoorden. Tussen de stapel opmerkingen, vragen, meningen en adviezen zijn er in ieder geval 5 die zijn blijven hangen. 5 dingen die ik wél wil horen en mezelf met regelmaat influister.

1. Je mag bang zijn
Je zou misschien denken dat het juist fijner is om te horen dat je niet bang hoeft te zijn. Dat is een geruststellende gedachte, maar vaak niet helpend. Het hoeft misschien niet, maar ik ben het wel. Misschien zou je denken dat ik het allerliefste hoor dat er niets is om bang voor te zijn. Maar dan trek ik mijn wenkbrauw op en kijk ik je argwanend aan, want zeg nou eens eerlijk: is er daadwerkelijk helemaal niets om bang voor te zijn? Er is meer dan genoeg! Wat wil je dan wel horen of wat wil je nou eigenlijk zeggen? Ik heb heel lang gedacht dat ik pas mocht zeggen en vinden dat het beter met me ging als ik angstvrij zou zijn. Storing verholpen. Fobieloos. Geen poespas meer. Angstvrij zijn was het ultieme doel. De eindbestemming. De eerste prijs en gouden plak. Dat er pas iets is om trots op te zijn als de pieken zo hoog zijn dat de dalen erbij in het niet vallen. Tot er een keer tegen mij werd gezegd dat ik niet verloor als ik niet alles overwon. Dat het niet uit het zicht hoeft te verdwijnen en dat het een overwinning is elke keer dat je, hoe moeilijk het ook is, onder ogen ziet waar je bang voor bent. Je mag bang zijn. Iets doen waar je bang voor bent kost moed en dat is waardevol. Het telt! En daarbij is iedereen soms bang dus je hoort er helemaal bij.

2. Het kan nooit zo erg zijn als je je voorstelt
Mijn rampscenario is een regelrechte ramp. Hel op aarde. Dramatisch en over de top. Geen eind goed al goed. Ik heb mijn fantasie de vrije loop laten gaan en de voorstellingen die ik van bepaalde gebeurtenissen en situaties heb zijn groots en verre van rationeel. Ze beangstigen me zo erg dat ik verstijf en stilsta. Op de momenten dat ik me volledig laat meeslepen in de angst en paniek houdt deze gedachte mij nog een beetje aan de grond. Het kan nooit zo erg zijn als ik me voorstel. Het is een geruststellende gedachte. Als het nooit zo erg kan zijn als ik me voorstel, dan kan het nooit zo erg zijn. Dan valt het misschien zelfs achteraf wel mee en komt het misschien zelfs wel een beetje goed.

3. Alles komt goed, zo niet dan toch
Iets wat mijn oma altijd tegen me zei, wat ik nooit meer ben vergeten en wat zeker niet in dit lijstje mag ontbreken. Het is dat laatste stukje van de zin: zo niet dan toch. Dat betekent dat het altijd goed komt. Uiteindelijk en hoe dan ook. Everything wil be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end. Ik kan soms zo oneindig lang piekeren dat er geen einde aan lijkt te komen. Dat de dingen waar ik voor vrees voor altijd zullen duren en nooit meer voorbij gaan. Maar dat is niet realistisch, want aan alles komt een einde. Dat alles hoe dan ook wel goed komt helpt mij hieraan herinneren. Het kan een behoorlijke bobbelige rit worden, maar uiteindelijk zal er ook weer rustig vaarwater komen.

4. Probeer los te laten dat je niet alles in de hand hebt
Ik denk dat er wat controle betreft maar twee soorten mensen zijn. Mensen die denken dat ze controle hebben en mensen die weten dat ze het niet hebben. Ik heb een lange adem en een zucht naar controle. Het staat voor zowel beheersing als overheersing en kan dus minstens twee kanten op gaan. Ik doe mijn uiterste best de angst te beheersen maar de angst overheerst. Ik heb de overtuiging dat ik, als ik flink mijn best doe, alles wel in de hand kan houden. Als ik iets voel dat ik niet prettig vind wil ik er iets aan doen. Het tegenhouden. Maar hoe harder ik er tegenin ga, hoe harder het terugvecht.

Misschien ken je die uitspraak wel van de hand met zand? Hoe harder je je hand dichtknijpt, hoe meer zand er tussen je vingers wegglipt. Laat je hand losjes open en het zand blijft liggen. Ik geloof dat het symbool is voor controle willen in een relatie. Het geldt net goed voor de relatie die je hebt met controle. Je ergens in vastbijten levert lang niet altijd op wat je wil. Soms kun je het beste loslaten. Het leven verloopt niet volgens plan. Het zit vol met aangename en onaangename verrassingen. Toch plannen, organiseren en richten we het in alsof we het in de hand hebben. ”Geef me de rust om te accepteren wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan en de wijsheid om het verschil te zien.” Dit zijn helaas niet mijn eigen wijze woorden maar die van Franciscus van Assisi. Een man waar ik je verder weinig over kan vertellen maar hij bedacht een perfecte mantra voor piekeraars, zorgenmakers en control freaks. Het is er eentje om te onthouden!

5. Wat je denkt is maar een gedachte, het is geen werkelijkheid
Angst voel je soms door je hele lichaam, maar het moet ergens beginnen. Vaak begint het met een gedachte. De gedachte kan onrealistisch zijn maar desalniettemin krachtig en overtuigend. Wat we denken en vooral wat we daardoor en daarbij voelen, dus de emotie die we eraan verbinden, kan zorgen dat we de werkelijkheid uit het oog verliezen. Een gedachte creëer je in je koppie dus het klopt dat de angst tussen je oren zit. Vanuit daar verspreid het zich als een lopend vuurtje door je lichaam en voor je het weet sta je verstelt en verstijft van de angsten die ooit zijn ontstaan vanuit ‘maar een gedachte’. Door jezelf eraan te herinneren dat je gedachte niet de waarheid of werkelijkheid is pak je wat macht af van die sterke gedachte. Een beetje kracht die je kunt gebruiken om te ontdekken hoe de werkelijkheid uitpakt als je uit je gedachten stapt.

Dat waren ze. 5 fijne, helpende en goede adviezen. Tenminste, dat zijn ze voor mij. Oke, nog eentje als afsluiter en om het af te leren. Vergeet niet dat ‘het soms even niet weten’ ook mag. En dat er morgen weer een dag is. En elke dag heb je weer de kans om die te plukken. C’est la vie.

 

Fotografie:
pexels

Jamie Street Agustinus Nathaniel

Geef een reactie